Saturday, September 20, 2014

Petronas Headquarters Khartoum Sudan | Petronas Carigali Turkmenistan | Petronas GTPOGT, Kiyanly, Turkmenistan Water Treatment Plant Tharjath


Assalamualaikum, di harakan semua pembaca blog ini dalam keadaan sihat bersama keluarga tercinta. Tiada mood nak taip panjang-panjang sebab terlalu penat dan tidak berapa sihat disebabkan perubahan cuaca.Petronas Carigali Turkmenistan


Since the introduction of our scholarship programme in Turkmenistan in 1998, more than 80 Turkmen scholars have received PETRONAS scholarship awards for further studies at Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) in Malaysia. Each year, PETRONAS also extends opportunities to outstanding Turkmen students to enrol for five-year degree courses at the university in a variety of disciplines relevant to the oil and gas industry. At the same time, PETRONAS provides technician training to Turkmen via INSTEP to equip them for careers in the oil and gas industry.

As part of our commitment towards contributing to community development, PETRONAS' contribution to the Children's Fund of Turkmenistan on 11 September 2004 was used to bring in books for a newly-opened children's library in Ashgabat. Since then, it has benefited over 64 schools and more than 150 institutions around the city. The Children's Fund of Turkmenistan is a charitable organisation set up to care for the welfare of disadvantaged children.

Since 2005, over 100 Turkmen have registered for the PETRONAS Carigali (Turkmenistan) Sdn Bhd Technician Training Programme aimed at nurturing capable and reliable operators and technicians of its onshore and offshore oil and gas facilities.


Petronas Headquarters Khartoum Sudan

Sekadar gambar hiasan (GPP)

 (winter, kiyanly turkmenistan)
Water treatment plant tharjath White nile 5b petroleum operating company ltd
Petronas GTPOGT, Kiyanly, Turkmenistan.


PETRONAS - Salah satu punca Amerika Dan Britain Bencikan Tun Dr. Mahathir

PETRONAS merupakan antara syarikat minyak utama yang mendapat ‘keistimewaan’ di Sudan. Malah PETRONAS sebenarnya merupakan syarikat petroleum terbesar dan banyak mendapat projek di negara-negara Afrika berbanding syarikat-syarikat minyak dari Amerika Syarikat. Dan semuanya merujuk kepada kebijaksanaan dan keberanian Mahathir berhadapan dengan Amerika Syarikat.

Bagaimana boleh jadi begitu?

Tahun 1988, apabila Sudan mulai stabil dan hendak memajukan negara, negara-negara Barat, khususnya Amerika Syarikat menawarkan bantuan untuk memajukan industri carigali minyak di negara tersebut memandangkan Sudan tidak mempunyai modal dan kepakaran sendiri. Amerika Syarikat membuat tawaran menerusi TEXAS OIL yang telah datang ke Sudan dan membuat kajian selama tiga bulan.

Atas helah Zionis dan bertujuan untuk melakukan penjajahan dan tipu daya, Texas Oil menyatakan, bumi Sudan tidak mempunyai minyak yang cukup meskipun Sudan yakin, simpanan minyak mereka cukup banyak dan cukup ekonomikal bagi tujuan pengeluaran.

Tiada negara lain yang berani ‘menentang’ Amerika Syarikat. Apatah lagi Amerika Syarikat telah memberikan isyarat agar urusan mereka dengan Sudan tidak dicampuri oleh negara-negara lain.

Namun, sekali lagi Dr. Mahathir menunjukkan kewibawaan dan kebijaksanaannya. Atas arahannya, PETRONAS masuk ke Sudan dan membuat tawaran selain melakukan kajian. Hasil daripada kajian yang dibuat oleh PETRONAS mendapati, simpanan minyak di Sudan adalah antara yang terbesar di dunia.

Apabila kapal-kapal dari Malaysia hendak berlabuh di Sudan, Amerika Syarikat membuat sekatan di perairan antarabangsa yang bersempadan dengan Sudan. Isyaratnya ialah, seandainya kapal-kapal Malaysia melepasi sekatan tersebut, Malaysia telah mengisytiharkan perang terhadap Amerika Syarikat.

Walaupun CEO PETRONAS mahu membuat keputusan mengarahkan kapal-kapal Malaysia balik, namun Tun Dr. Mahathir dengan beraninya telah mengarahkan agar pelayaran diteruskan dan dia berjanji, sebarang risiko akan ditanggungnya. Malah dia sendiri akan menyelesaikan masalah dengan Amerika Syarikat.

Rupa-rupanya, Mahathir mempunyai agenda lain untuk memalukan dan menakut-nakutkan Amerika Syarikat. Mahathir menggunakan helah Tun Perak, Bendahara Kesultanan Melayu Melaka pada abad Ke-15 yang terkenal itu dengan berkunjung ke China dan menjadikan China sebagai rakan kongsi PETRONAS dalam projek minyak di Sudan. Syarikat minyak China telah diberikan tanggungjawab memasang paip.

Apabila Amerika Syarikat mengetahui perkara tersebut, kapal-kapal perangnya yang melakukan sekatan serta-merta diarahkan menggantung sekatan. Amerika Syarikat tidak berani berhadapan dan tidak mahu mengambil risiko berhadapan dengan China.

Selesai masalah dengan sekatan Amerika Syarikat, Tun Dr. Mahathir sekali lagi membuat perjanjian dengan Sudan yang dilihat lebih menguntungkan pada masa hadapan. Standard rundingan pada waktu itu adalah 70% keuntungan untuk syarikat dan 30% keuntungan untuk negara tersebut. Petronas bagaimanapun, telah meminda standard tersebut yang sudah tentu akan membuatkan syarikat-syarikat minyak dari Amerika Syarikat menggigit jari.

PETRONAS hanya mengambil 15% daripada keuntungan di Sudan dengan 85% yang lain dipulangkan kepada Sudan. Bagaimanapun, hanya 25% dari 85% keuntungan tersebut diberikan dalam bentuk kewangan, manakala bakinya, PETRONAS bertanggungjawab membangunkan bandar-bandar, mendirikan sekolah, infrastruktur dan sebagainya.

Sebabnya, mudah… Tun Dr. Mahathir sangat sedar, kalau Amerika Syarikat tidak boleh dapat projek minyak di Sudan, mereka akan cuba menjual senjata pula agar Sudan kucar-kacir dan mereka akan dapat masuk menjajah negara itu dengan lebih mudah.

Tawaran yang dibuat oleh PETRONAS itu mendapat perhatian daripada negara-negara Afrika yang lain. Bermula dari itu, PETRONAS mendapat tawaran kerja sehingga menjadikan syarikat petroleum Malaysia itu menjadi syarikat minyak asing kedua terbesar dalam penguasaan kawasan di dunia.

Kehebatan yang ditunjukkan oleh Tun Dr. Mahathir itulah yang membuatkan banyak pihak di Barat terutama sekali yang berkepalakan Yahudi seperti George Soros, menaruh dendam yang cukup besar. Disebabkan dendam itulah, mereka akan terus mencuba menghancurkan negara dengan apa cara sekalipun, termasuklah menyerang peribadi Tun Dr. Mahathir.

Sama-sama kita renungkan.

aviemzh Avie Kth water treatment plant tharjath abang sado petronas menantu yang baik adalah dikalangan mat offshore abang petronas macho abang petronas main salji baju kuning petronas menantu lelaki pilihan winter, kiyanly Taken at kiyanly, turkmenistan musim sejuk di kiyanly turkmenistan gaya abang sado musim sejuk coverall kuning petronas baju kuning petronas coverall petronas abang macho pakai coverall petronas vs baju biru instep line biru vs baju kelabu instep line merah pre departure for international assignee (turkmenistan) 6 april 2010 melia hotel kuala lumpur kehidupan di laut kehidupan abang minyak di negara empat musim kehidupan di kiyanly turkmenistan kehidupan sebagai pekerja petronas minyak dan gas loji plant rawatan air collection and treatment water treatment plant tharjath White nile 5b petroleum operating company ltd suasana kehidupan di tengah laut warga offshore cara mnak kerja offshore cara nak mhn kerja dengan petronas kerja dengan petrnas di luar negara pengalaman gaji lumayan berapa gaji abang petronas pelajar sodo instep abang sado instep kelab sado instep kelab abang sado instep geng sado instep geng sado petronas geng abang sado petronas pelajar sodo instep bekas pelajar instep masuk af bekas pelajar instep masuk af 2015 bekas pelajar instep masuk akademi fantasia bekas pelajar UiTM masuk af  bekas pelajar UiTM pulau pinang masuk akademi fantasia . (ayat dan kata2 bagi naik ranking carian blog dalam google)

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...